Citeam anunţul despre concursul cu tema „Rolul patronului spiritual in definirea identităţii şcolare”, într-un moment în care lucram la un studiu despre cultura organizaţională a CNLR. Mi-am imaginat atunci că elevii noştri ar face faţă unei astfel de provocări şi ar şti ce şi cum să spună. Când am auzit că Ionuţ Rus (Ionescu pentru prieteni) a ţinut discursul câştigător (recent, la Oradea), mi-am amintit de talentul lui actoricesc şi sunt mândră că i-am fost profesoară. N-am uitat cum mă imita şi, ca semn de apreciere pentru ceea ce a realizat, nu am folosit deloc pixul roşu mai jos:)
«Daca am intreba in liceul nostru 1/10 copii , poate nici macar atat nu vor afirma faptul ca : „Da! Liviu Reviu Rebreanu e un model pentru mine”. Dupa spusele lor, liceul se poate numi la fel de bine si Gn. 12 si sunt convins ca aceeasi parere se regaseste fie ca va convine, fie ca nu, in fiecare liceu prezent aici, dar nu numai. E inspaimantator, stiu. E chiar comic daca nu ar fi tragic. Modele din ziua de astazi sunt alese din viata publica si nu din cea culturala. Valoarea in ziua de astazi ti-o vezi in invidia altora. Dar, pana la urma urmei, intr-o generatie care se bazeaza pe zicala “cine sapa groapa altuia....departe ajunge“, de la o generatie pentru care banii nu aduc fericirea, dar o intretin, din care prea multi care scot teancul de bani cred ca deja au terminat liceul si care cred ca pe bacnota de 5 lei e desenat noul mall,ce poti sa ii ceri ?? Noi nu mai cunoastem sensul cuvintelor: onoare, mandrie sau orgoliu. Nu mai suntem acea „caruta de tarani care am tinut in sah imperii”, despre care vorbea Petre Tutea. Realitatea e meschina, trebuie sa o privim asa cum e: Suntem o tara plina de banci, de shaormarii, in care nimeni nu face vreo donatie daca nu e vazut de blitz, in care tre sa ai numele cuiva scris pe chiloti ca sa vada lumea ca ai stil, iar geniile sunt ca florile in W.C..
As dori sa mentionez neaparat o alta idee in vederea alegerii modelelor in zilele noastre.Aici o sa fac scurta referire la concursul atat de mediatizat „Cel mai mare roman”. Geniala competie, pe care eu insa o consider o idiotenie, plaseaza nume precum: George Becali , Mirel Radoi, Traian Basescu , Madalina Manole, Bula sau Banel Nicolita in fata unor nume precum Ion Creanga, Aurel Vlacu, Emil Cioran, Nichita Stanescu, I.L. Caragiale, Mihail Kogalniceanu si multi altii, iar Liviu Rebreanu, cel mai mare romancier roman al tuturor timpurilor nu este nici macar in top, este uitat probabil, pe undeva sau pus in aceeasi farfurie cu ceva Florin Salam, cu ceva Romeo Fantastik, ceva copii de aur sau Guta, oameni care niciodata nu au fost destul de destepti incat sa se prefaca macar ca au citit o carte. Va dati seama la ce nivel a ajuns cultura si arta noastra. E penibil, e jenant, e rusinos .. e tot ce putea fi. E ca si cum l-ai pune pe Michelangello sa iti varuiasca gardu sau pe Mozart sa dea trezirea cu o lingura in tigaie. E ca si cum ai asocia tamaia cu heroina. Progresul presupune in primul rand schimbare. Primul lucru pe care ar trebui sa il facem atunci cand vrem sa ne insusim un anumit model este sa-i cunoastem trecutul, iar asta pentru ca s-ar putea, stiu eu, s-ar putea sa ne regasim cumva intr-una din amintirile lui, intr-una din povestile lui sau situatile de viata. Foarte putini insa cunosc viata patronului spiritual , in cazul nostru , Liviu Rebreanu, si e de inteles, eu unul ii inteleg, insa nu sunt de acord cu ei. Sigur, Liviu Rebreanu nu e un model in zilele noastre, desi noi incercam sa facem unul din el, asa cum putem, incercam sa-l readucem la viata , desi din punct de vedere spiritual el nu a murit niciodata. Dar acum sa fim sinceri cand ati auzit ultima oara la televizor vorbindu-se despre Liviu Rebreanu.?Nimeni , nimic? Normal... si asta spune totul . In sec. 21 televizorul spala creiere, dreseaza adolescentii, iar noi avem cu totul alte oportunitati care merg in paralel cu cultura.De ce sa mai citim „Padurea Spanzuratilor” cand putem vedea filmul ? De ce sa mai invatam date cand putem cauta pe internet in 10 secunde? Suntem eclipsati de prosti, suntem cuprinsi de incertitudini si daca inca nu am realizat, e cazul sa ne dam seama ca alergam in sens invers pe un drum déjà impus care nu duce spre proges.
Am ajuns sa cred ca poti sa te consideri om bogat, doar atunci cand ai fost cel putin odata furat, ca doar cei de varsta a 3 mai cred in Dumnezeu, ca nimeni nu ridica azi un deget daca nu intreaba: “Ce-mi iese ?” si ca greutatile in tara noastra le trecem doar cu …vederea. In ziua de azi nici sa iti dau foc numai poti ca e 50 de mii litru de benzina si nici sa iti promiti ceva inainte sa iti consulti proproiul buzunar. Suntem saraci lipiti pamantului ca un poxipol de lopata insa, banii de la ciorap I bagam la chiloti,iar cei de la U.E in telefoane, masini si tehnologii inutile. Ne zbatem ca niste pesti pe uscat, ne innecam ca tiganul la mal, credem ca Ceausescu nu-i mort, sta pe “invisible”[...]
Daca noi ne plangem, ce sa mai vorbim la alte licee cu nume nu asa de semnificative. Minoritatea e nula, majoritatea e credula. Degeaba ti se dau aripi si nu stii sa zbori, daca nu stii sa le folosesti. De obicei, se dau raspunsuri in legatura cu patronul spiritual: „Ma doare fix in cot si de asta”. Putini stiu faptul ca atunci cand s-a ridicat muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, s-au implicat oameni care, din cauza lipsei suportului material, au rupt lemne chiar din propriile lor garduri, le-au carat in spate, au folosit transporturi ilegale, lucruri , care insa s-au uitat astazi, fireste, sau care poate, nu s-au stiut vreodata. Putini stiu ca romanul „Ion” a fost tradus in peste 47 de limbi, chiar si in japoneza de catre Sumiya Haruya in 1985 si s-a bucurat de un fenomenal succes, iar la fel ca si Tolstoi, Balzac sau Dostoievski, Liviu Rebreanu a ales ca timp al creatiei noaptea. Spunea el ca uneori statea mai mult de 5 ore, chiar o noapte intreaga in fata unei foi albe pentru ca dimineata sa se trezeasca doar cu 3 randuri sau chiar nimic, iar asta nu l-a impiedecat niciodata sa lase deoparte scrisul. La fel ca si Balzac, el avea un program al noptii, un lucru care mie mi se pare ceva monumental. O sa dau doar un exemplu: „Miercuri, 12. III, de la ora 1 noaptea (spre joi) pana la 5 dimineata: am scris o pagina, pana la fila 14, randul 6; urla cainele, lipsa de idei”. Acest bilant, febril, lapidar, notat de sine insusi dupa truda din finalul noptilor, ne lasa fara replica. Acum da ! un asmenea om poate sa iti devina model, dar cine mai stie astazi de chestile astea? Azi canabisul e mai mediatizat ca Biblia, fanatismul religios e transformat in bani si tanara generatie crede ca puterea se etaleaza prin bani, masini si telefoane mobile. Fericirea e cea mai scumpa tarfa de intretinut, iar problema zilei de maine e ziua de azi, o zi de azi in care milostenia ramane la statut de defect.
„Un scriitor mare este numai acela care izbuteste sa creeze complet o noua lume” va spune romancierul. El reuseste fara discutie acest lucru, el a creat o lume care nu a murit niciodata, dar care a fost uitata, o lume care astazi nu se mai bazeaza pe zicala preferata a celui nascut in Tarlisua si anume „Omenie dai , omenie ai” si nici pe "sa moara capra vecinului" ci “sa moara vecinul ca sa-i iau capra”, o lume in care daca vrei sa ajungi vedeta trebuie sa iti tai femeia ca Cioaca, o lume in care drumul vietii e greu si plin de gropi daca nu- l vezi din limuzine, o lume in care romanii fericiti nu mai traiesc in Romania si in care prea multi isi cauta norocu in 6/49, in lanul de trifoi, in batoanele de ciocolata, in pungile de pufuleti sau sub capacele de bere. E momentul sa ne aparam valorile nu sa le negociem. Dan Puric spunea ca “Romania e un poligon de tragere. Tragem cu ai nostri in ai nostri. E ca si la cancer care te distruge cu proprile tale celule.” Titu Maiorescu avea dreptate: imitand popoare superioare, nu devenim superiori. In concluzie, ideea pe care am vrut sa o exprim in acest discurs a fost accea ca personalitatile culturale de mare importanta nu mai sunt privite ca niste modele de catre tanara generatie.
Sincer, nici eu nu il aveam model pe Liviu Rebreanu, daca nu era concursul acesta, daca nu il citeam, daca nu i descopeream truda, marea lui omenie, darzenia, rabdarea, harnicia, stapinirea de sine, perseverenta si multe altele. Noi incercam cu resursele pe care le avem la indemana sa le readucem in prim plan aceste modele, sa reiviem. Tot Liviu Rebreanu spunea odata “Dacă ai întreba un tânăr care îi este idealul nu ţi-ar putea preciza, deşi poate ar fi gata să-şi dea viaţa pentru el.”, iar, din acest motiv, el trebuie făcute să conteze.
Dragostea de tara naste prosti. Stiu ca degeaba zic ceea ce zic. E ca si cum as vrea sa scot acidul din apa plata.
Imi pare rau ca nu am putut sa spun aceste lucruri in tiganeste ca sa bucur toti romanii. »
duminică, 25 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Prea aproape
În după-amiaza aceea am râs împreună. O dată, la intersecția de lângă școală, un șofer sau un pieton nu știa ce să facă, iar deruta ...
-
În ultimul timp, m-am tot gândit la tine. Nu ştiu ce faci, bănuiesc că ţi-e bine acolo unde eşti, oricum mai bine ca oriunde altundeva şi şt...
-
Mi-am propus de multe ori să scriu despre bac. Despre subiecte şi pregătire. Despre soluţii. Despre ce-aş face eu dacă...ar trebui să dau an...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu