joi, 19 decembrie 2013

Portretul poetului contemporan

Când am ajuns astăzi la Galileo Galilei (mai mult la Apărarea ...lui Paler), nu m-a surprins să aflu că ei ştiu de Experimentul Zaica şi nu din cauză că, ci datorită. Am dictat astăzi vreo 10 porunci despre fericire, dragoste, telefoane, uniformă şi liceu, drept răsplată că mi-au adus la cunoştinţă cum arată, pentru ei, un poet contemporan. 

Greu subiect la teză, dar am făcut pregătire înainte: portretul unei personalităţi istorice pe care o admiră (unii nu admiră şi nu scriu!), portretul profesorului ideal (greu nu era să îşi dea sema despre cine să scrie ca să ia zecele cadou!), apoi întâlnirea cu Dan Sociu din Plan B.

Cu acordul lor, câteva trăsături ale poetului contemporan. Mie îmi folosesc, ca să nu păţesc ceea ce îşi imaginează Cărtărescu că s-ar fi putut întâmpla dacă trecea pe stradă pe lângă Eminescu.

„Poetul contemporan este elegant, înalt, cu bărbia ascuţită şi cu un aer de intelectual.”

„Chipul său trebuie să fie unul interesant, pentru ca, atunci când cititorii îi văd portretul într-o biografie, acestora să le rămână imaginea în minte.”

„Este înalt, brunet, mereu la costum, iar cravata pe care o poartă la acesta este asortată cu batista din catifea de la buzunarul drept.”

„Cu privire la aspectul fizic, consider că este important să se îmbrace la modă, să poarte ochelari moderni, de diferite culori.”

„Din punct de vedere fizic, ar trebui să fie îngrijit, pentru că şi acest lucru atrage atenţia, iar oamenii, astfel, vor deveni interesaţi de operele lui.”

„Îmi imaginez poetul contemporan ca fiind un rocker cu părul lung şi haine de culoare închisă, cu ochi pătrunzători şi care poartă mereu un carneţel pentru schiţele poeziilor.”

„Trebuie să aibă un aspect al feţei frumos, pentru a putea atrage persoane la lansările sale şi pentru a-şi putea vinde cărţile mult mai bine.”

„O altă calitate pe care trebuie să o aibă poetul contemporan este modestia, să nu se laude în operele sale.”

„Este o persoană calmă, ceea ce se poate observa şi în lucrările sale, care de cele mai multe ori sunt scrise în versuri care conţin rime.”

„Un poet contemporan ar trebui să fie în primul rând romantic şi să iubească natura.”

„Trebuie să fie o fire melancolică şi întotdeauna să facă glume pe seama unor persoane.”

„Poetul ar trebui să ştie răspunsul la întrebările cititorilor.”

„Scrie doar noaptea, având lângă el o băutură, când se poate desprinde de toate problemele oraşului, ca să poată să-şi asculte gândurile.”

„Trebuie să ştie că, în ziua de azi, interesul oamenilor pentru poezie a scăzut.”

„Cred că poetul ar trebui să fie mulţumit de ceea ce face, să-i placă şi în fiecare zi să fie mândru de el.”

„Poetul trebuie să aibă imaginaţie şi să încerce să nu scrie aceleaşi banale poezii de dragoste.”

„Trebuie să fie o persoană sociabilă, pentru a se putea integra în cluburile de poezie.”

„Toate trăirile sale le scrie într-un jurnal, care pe urmă devine poezii celebre.”

„Poeţii contemporani se axează în general pe ce văd, ce aud şi ce fac alţii.”


Poetul contemporan ar putea să arate aşa:



 Sau aşa:




Sau nu.


Mulţumesc 11 H, Ale, Tea, Ilinca şi tuturor celor care mă ajută să-mi îndeplinesc dorinţele. Cea de astăzi e şi pentru mâine.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Prea aproape

    În după-amiaza aceea am râs împreună. O dată, la intersecția de lângă școală, un șofer sau un pieton nu știa ce să facă, iar deruta ...